Hatepogodak

Dobrodošli na moj blog

07.12.2006.

Resistance is futile

Ne pišem redovito. Shvatio sam davno da što više stavova imam to je veća šansa da budem glupan većem broju ljudi. Sada ćete dobiti i teoretski dokaz. Malu preradu jednog starog posta iz jedne druge inicijative.

Teoretski postoji skup od 23 da/ne pitanja (8 388 608 kombinacija) na koja će svaki građanin Hrvatske i BiH imati jedinstven skup odgovora. Svojevrstan osobni kod od 23 binarne znamenke. Ideološki JMBG. Tako svaka osoba iz vaše okoline uključujući i vašu obitelj i najbliže prijatelje ima barem jedan stav suprotan vašem osobnom.

OK, sve se slažemo, ali kako možeš biti protiv EU?!?
OK, sve se slažemo, ali kako možeš govoriti da je u komunizmu bilo bolje?!?
OK, sve se slažemo, ali kako možeš reći da su hrvatski, srpski i bosanski isti jezik?!?
OK, sve se slažemo, ali kako možeš biti za smrtnu kaznu?!?
OK, sve se slažemo, ali kako možeš reći da je Tito bio dobar državnik?!?

i tako dalje. U našoj podijeljenoj regiji ne bi trebao biti problem pronaći samo 23 pitanja oko kojih se ne slažemo. (Statistička napomena: pitanja moraju imati nisku međusobnu korelaciju.)

Iz toga možemo izvući 2 osnovna zaključka:
1. zbog najmanje jednog stava sve ostale ljude u Hrvatskoj i BiH možete smatrati nerazumnim glupanima
2. zbog najmanje jednog stava svi ostali ljudi u Hrvatskoj i BiH mogu vas smatrati nerazumnim glupanom

Nezgodno ali statistički istinito. Najbolje da se pomirite sa tim. Nema vam druge. Jer "resistance is futile". Ukoliko pokušate promijeniti sebe brzo ćete shvatiti da nema smisla. Možete se samo prilagoditi stavovima jedne osobe što ne mijenja puno na stvari. Možete isto tako pokušati promijeniti stavove svih ostalih, ali postoji dobra šansa da vas u tom slučaju svi ostali počnu smatrati glupanom na kvadrat.

Sada kada sam nazvao sebe, vas i sve oko nas glupanima možemo na jednoj ravnopravnoj osnovi krenuti rješavati neke druge stvari. Postoji skup od n-23 pitanja za koje postoji šansa da se slažemo o njima. Ili barem velika većina. Ukoliko se počnemo baviti zajedničkim rješavanjem tih pitanja umjesto da nazivamo jedni druge glupanima napraviti ćemo bolji posao i bolju budućnost za svoju djecu.

Etnički čisti blog servisi kakvi su danas ne služe poticanju razgovora iako je sam internet i blog medij dijaloga. Ukoliko ne možemo razgovarati niti na blogu kako onda očekivati da surađujemo na drugim poljima u stvarnom životu?

Uvijek ima onih koji govore kako je bolje šutjeti. Onih koji slijede politiku «ne talasaj». Onih koji govore da nema smisla govoriti jer nitko ne sluša. Samo oni koji najglasnije zagovaraju šutnju najčešće niti nemaju što za reći.

Ukoliko uspijemo započeti razgovor na blogu imati ćemo nešto o čemu ćemo razgovarati kada se susretnemo osobno. Uspjeti ćemo u sugovornicima prepoznati ljude, a ne stereotipe koje su nam stvorili mediji zadnjih 15 godina. A onda se možemo posvetiti pronalaženju drugih n-23 tema na kojima se možemo složiti.

Ako se zajednički posvetimo rješavanju problema da je dijalog među ljudima različitih nacionalnosti prestao sa vremenom ćemo naučiti tolerirati bijednih 23 stava po kojima je svaka osoba jedinstvena bez obtira na nacionalnost i po kojima se nikada nećemo uspjeti složiti. Posla sa n-23 teme ima za cijeli život. Možda onda ostavimo djeci u nasljeđe neka druga zabavnija 23 stava po kojima će se razlikovati

OK, sve se slažemo, ali kako možeš reći da su montažne kuće bolje od zidanih?!?
OK, sve se slažemo, ali kako možeš reći da su plaže sa oblutcima bolje od pješčanih?!?
OK, sve se slažemo, ali kako možeš reći da je Linux bolji od Windowsa?!?

<< 12/2006 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
8229

Powered by Blogger.ba